NOVOSTI

Heljdino brašno

Heljda potječe iz Kine. Ubraja se u žitarice zbog toga što su njene sjemenke jestive i bogate ugljenim hidratima. Nazivaju je pseudožitaricom. Nutritivni profil joj je sličan žitaricama. Dostupna nam je u prženom i neprženom obliku, a boja njenih sjemenki varira od žućkaste do smeđe. Zbog svoga ”gluten free” statusa posebice je korisna osobama koje ne podnose gluten. Pored ugljenih hidrata sadrži i udio proteina te različitih vitamina, minerala i antioksidansa. Heljdino brašno idealna je alternativa uobičajenim vrstama brašna te se koristi za izradu hljeba, peciva, tjestenine, njoka, palačinki, muffina. Jedno od najpoznatijih jela francuske kuhinje su GALETTE BRETONNE, palačinke od heljdinog brašna punjene sirom, šunkom i jajima. Zbog svog intenzivnog okusa za pripremu kruha miješa se sa drugim brašnima.

Heljda je biljka koju bi svi trebali uključiti u svoju prehranu, bilo to zrno heljde skuhano kao riža ili se okušati u pripremi raznih peciva od heljdinog brašna.
Naravno, ne trebamo ni spomenuti, najbolje heljdino brašno možete pronaći u staroj mlinici u Strugama i u svim Mlini pekarnicama.

Zdravstvene prednosti heljdinog brašna

Heljda pruža mnoge zdravstvene prednosti. Prehrana bogata heljdinim brašnom pokazala je pozitivno djelovanje na snižavanje rizika od visokog kolesterola i visokog krvnog tlaka. Ovaj pozitivan utjecaj može se pripisati flavonoidima koje nalazimo u heljdi, posebno rutinu.

Dodatno, heljdino brašno je dobar izvor magnezija, a ovaj mineral doprinosi opuštanju krvnih žila, poboljšanju cirkulacije i dopremanju nutrijenata, dok snižava krvni tlak, što je idealna kombinacija za zdrav kardiovaskularni sustav.

Heljdino brašno doprinosi održavanju normalnih razina šećera u krvi te ne izaziva značajne skokove inzulina, što je čini namirnicom koja snižava rizik od razvoja dijabetesa tipa II.

Namirnice s visokim udjelom netopivih vlakana, među koje spada i heljda, doprinose smanjenju rizika od razvoja žučnih kamenaca. Ova vlakna ne samo da ubrzavaju vrijeme prolaza hrane kroz crijeva, već i smanjuju izlučivanje žuči, povećavaju osjetljivost na inzulin i snižavaju razine triglicerida.

Heljdino brašno – nutritivna vrijednost u 100 g proizvoda:

  • Proteini: 12,62 g
  • Masti: 2 g
  • Ugljeni hidrati: 70,59 g
  • Energetska vrijednost: 335 kalorija

Mlini proizvodi s heljdom:

  • Heljdin miješani kruh 400g

Mlini d.o.o.

Struge bb 88306 Gabela

Čapljina, BiH