NOVOSTI

Nutritivna i ljekovita vrijednost kukuruza

Malo tko ne zna kako je podrijetlo kukuruza iz Amerike, a na stari kontinent ga je prenio Kolumbo. Do sad nije pronađen divlji predak kokuruza. Smatra se da postoji više stotina hibrida kukuruza. Najpoznatiji su: zuban, tvrdunac, šećerac, kokičar, mekunac, pljevičar, poluzuban i škrobni šećerac. Kukuruzno brašno nalazimo u žutoj i bijeloj boji. Kukuruzno integralno brašno ne potiče na debljanje, a daje dovoljno energije i osigurava sitost kroz duže vrijeme. Nama je bitno konzumirati brašno od cijelog zrna, a ne od onog kojem su izvađene klice, jer se time gube važni nutritivni sastojci. Upravo takvo brašno, integralno kukuruzno brašno, možemo naći u staroj mlinici u Strugama. U vodenici koja je u obitelji Krešić skoro čitavo stoljeće. Trebižat u selu Struge, mjestu koje je nekad bilo mlinarsko središte i danas rade 2 mlinska kola.
Integralno kukuruzno brašno je jedna od par vrsta brašna koje izlazi ispod teških kamenih kola. Kukuruzno brašno sadrži dugu listu hranjivih sastojaka. Ono je izvor nijacina, tijamina, riboflavina, vitamina B6, E i K. Sadrži 18 aminokiselina i minerala, kao što su magnezij, fosfor, kalij, bakar, selen..
Konzumiranje kukuruznog brašna može smanjiti rizik od obolijevanja raka debelog crijeva, poboljšava imunitet, smanjuje kolesterol i krvni tlak. Može spriječiti i debljanje jer sadrži vlakna pa ubrzava metabolizam i regulira probavu. Ali moramo imati na umu to je ipak ugljikohidrat 😊

Ovo brašno koristimo i u službi ljepote. Zrnca ovog brašna su u kombinacijis mlijekomm, medom ili jogurtom odlično i nježno abrazivno sredstvo pa se koristi u maskama i pripravcima za piling. Kukuruzno brašno je idealna hrana za početak dohrane beba, jer ne sadrži gluten i prepuno je hranjivih i korisnih nutrijenata.
Može se koristiti za pripremu ukusnih kolača ili jednostavnih i laganih večera.

Mlini d.o.o.

Struge bb 88306 Gabela

Čapljina, BiH