NOVOSTI

Najpopularnije jelo današnjice PIZZA

Jedno od najpopularnijih jela današnjice definitivno je pizza! Povijest ovog jela seže daleko stoljećima unazad, a iz Europe se vremenom proširila po cijelom svijetu. Danas slavimo Međunarodni dan pizze i donosimo vam 9 zanimljivosti o tom omiljenom talijanskom jelu.

1. PIZZA JE BILA HRANA SIROMAŠNIH LJUDI

U prošlosti, pizza je bila zamišljena kao jelo siromašnih. Tek kad je 1889. godine kraljica Margherita posjetila Italiju i okusila ovu delikatesu, ovo jelo je dobilo potpuno novu poziciju u društvu. Među pripremljenim pizzama bila je i ona s bojama Italije (bijela mozzarella, crvena rajčica i zeleni bosiljak)

2. PRVA PIZZERIJA U NAPULJU

Pizza se u Italiji, oko Napulja, počela javljati još u predrenesansno doba. Na popularnu lepinju počeli su dodavati rajčicu, koju su do tada smatrali otrovnom, te Mozzarellu.
Prva pizzerija na svijetu otvorena je upravo u Napulju, a zvala se Antica Pizzeria Port’Alba, a ista ta pizzerija posluje i danas, i to na istom mjestu!

3. “PIZZA” JE DOBILA NAZIV PO KRALJICI MARGHERITI DI SAVOIA

Moderna pizza započinje svoj uspon 1889. godine kada je kraljica Margherita di Savoia sa svojim suprugom Umbertom, posjetila Napulj i zatražila od tada najpopularnijeg pizza majstora Raffaele Espositoa da joj pripremi svoj specijalitet. Raffaele, kojeg mnogi nazivaju ocem pizze, osmislio je pizzu nadjevenu crvenim paradajzom, svježim zelenim bosiljkom i bijelim sirom mozzarellom koja je asocirala na talijansku zastavu. Kraljicu je pizza oduševila, a u njenu čast dobila je naziv “pizza Margherita” i do dan danas najpopularnija je pizza na svijetu.

4. PRŽENA PIZZA

Jeste li znali da postoji recept za prženu pizu? Umjesto da se stavi u pećnicu, tijesto pizze prži se u tavi. Kad je tijesto spremno, dodaje se svježi umak od rajčice, parmezan i bosiljak.

5. ZAŠTITA AUTENTIČNOSTI PIZZE U NAPULJU

U Napulju djeluje i organizacija za zaštitu autentičnosti pizza! Po njihovim pravilima, tijesto mora biti napravljeno samo od brašna, soli, vode i prirodnog kvasca, smije se mijesiti samo rukom ili strojem, a oblikovati isključivo rukama do propisanih 30 centimetara u promjeru. Nakon toga, pizza se peče u peći od opeke, a bitno je da se peć prije stavljanja pizze satima loži da bi se dostigla temperatura od 300 Celzijevih stupnjeva. Kad je pizza gotova, mora biti ravnomjerno ispečena i ne smije biti previše hrskava.

6. AMERIKANCI NAJVEĆI POTROŠAČI PIZZE U SVIJETU

U SAD-u se naručuje 350 komada pizze svake sekunde. Postoji 70 000 pizzerija, koje čine 17% svih restorana u svijetu.

7. NAJVEĆA PIZZA NA SVIJETU

Po Guinnessovoj knjizi rekorda, najveća pizza ikad napravljena dugo vremena bila je ona iz Južnoafričke Republike – imala je promjer 37,4 kvadratnih metra, a za nju je utrošeno 500 kilograma brašna, 800 kilograma sira i 900 kilograma sosa od rajčice. Rekord je zabilježen 8. Travnja 1990. godine. 2012. godine skupina šefova iz jedne škole kuhanja iz Rima je srušila svjetski rekord pripremivši pizzu čija površina je iznosila, vjerovali ili ne, 13.580,28 kvadratnih metara.

8. NAJSKUPLJA PIZZA NA SVIJETU

Najekstravagantnija i najskuplja pizza na svijetu pravi se u pizzeriji Nino’s Bellissima u New Yorku. Na pizzu, između ostalog, stavljaju kavijar te jastog, a treba je naručiti 24 sata unaprijed. A cijena prava sitnica – 1.000 dolara.

9.OMILJENO JELO SVIH GENERACIJA

Složit ćemo se da je Pizza omiljeno jelo svih generacija. Godišnje se u cijelom svijetu proda preko 5 milijardi pizza, dok se subotom pojede najviše pizze.

Mlini d.o.o.

Struge bb 88306 Gabela

Čapljina, BiH